Nike Inside small-sided - fra gaden til Copa America

15.05.2015

Skrevet af Jakob

I forbindelse med Copa America 2015 i Sydamerika har Nike taget en tur gennem kontinentet for at se hvordan fodbold uden for kridtstregerne - også populært kaldet small-sided fodbold - har indflydelse på spillestilen i Sydamerika.

Fodbold i den del af verden er nemlig ikke bare en sport eller en hobby. Det er livsstil, en passion, og noget der har bygget hele nationale identiteter. Fodbold lærer folk at udtrykke sig selv, få nye venskaber og opbygge en fællesskabsfølelse.

Sydamerika har samtidig været en konstant leverandør af nogle af verdens allermest teknisk begavede spillere - og nårman kigger på årsagen, er den tydelig; i Sydamerika starter fodbold på de små gader og stræder og de snævre områder.

Når man spiller på små baner med masser af med- og modspillere giver det spillerne en evne til at kontrollere og flytte bolden i høj fart og på små områder. Der er ingen regler, ingen forventninger, og på den måde kan spillerne selv udvikle deres teknik og lade instinktet og lysten til at lege med bolden tage over.

"Fodboldens popularitet overstiger den mængde af plads der er at spille på. Når plads er en faktor, så sker genialiteterne der hvor spillerne improviserer, dribler og finter en modstander for at sætte sit præg på banen," siger Max Blau, der er Vicepræsident i Nike Football Footwear.

Til formålet har Nike skabt FootballX-kollektionen, som er sko skræddersyet til fodbold på de små områder, med MercurialX og MagistaX der hver især tilbyder enten eksplosiv fart eller elegant kontrol - så uanset hvilken spillertype du er, kan du få dit fix også når du spiller på gaden.

Med andre ord er small-sided fodbold en glimrende base at udvikle sine skills fra - og Nike har taget en tur rundt i Sydamerika, startende i Mexico City, for at undersøge den undergrundskultur, man finder.

Spiller du selv street- og small-sided fodbold, og har du nogle gode tips til hvordan man kan dominere på banerne? Del meget gerne dine tanker med os i boksen herunder.