Puma har i forbindelse med African Nations Cup talt med Manchester City-stjernen Yaya Toure om ivorianerens opvækst i Elfenbenskysten – samt om hvordan han kom til at spille fodbold og blive så god som han er i dag.

Puma: Da du voksede op i Elfenbenskysten, kan du huske hvor du først spillede fodbold?
Yaya: Ja, i Elfenbenskysten, i en by kaldet Abidjan – jeg blev født i Bouake. Da min far arbejdede på hospitalet i det økonomiske centrum Abidjan, flyttede vi derhen, og jeg tror det var der jeg begyndte at spille fodbold.

Puma: Hvordan var kampene den gang? Var der mange forskellige mennesker af forskellig alder på banerne?
Yaya: Vi spillede mod venner, og det var kun venskabskampe. For dengang plejede familien at give dig en bold eller noget lignende man kunne have det sjovt med til jul eller fødselsdage. Jeg tror, at hver gang jeg var yngre og jeg gerne ville have noget, så sagde jeg til min far “jeg vil gerne have en bold”. Min vennegruppe var fem, seks eller syv, og vi spillede sammen – for jeg tror at det er sådanne øjeblikke man kan nyde.

Puma: Hvor gammel var du da det gik op for dig, at du faktisk var ret god til fodbold?
Yaya: Da jeg blev otte og begyndte at gå i skole havde vi frikvarter, hvor vi kunne lege med vores venner, alle sammen – det var rart. Dengang gik det op for mig at jeg var god til fodbold, og folk blev altid glade når jeg spillede. Det var her, det gik op for mig at jeg var god til fodbold.

Puma: Du kan spille mange forskellige positioner på banen – men hvilken position spillede du som barn?
Yaya: Da jeg var barn var det angriber – altid angriber. Alle de afrikanske børn, ja, alle fodboldspillere vil gerne røre bolden så meget som muligt og score mål når de er små – at være helten. Jeg spillede altid som angriber da jeg var lille. Det var en god tid, og jeg nød det.

Puma: Hvem drømte du om at blive?
Yaya: Jeg fulgte længe med det her fantastiske Barcelona-hold, og hver gang man så dem var det Ronaldo, man huskede. Han var den eneste der ville tage bolden fra midten af banen og drive den fremad og score et fantastisk mål. Jeg tror at det var her, det gik op for mig hvor godt fodbold er, og hvordan det handler om at arbejde hårdt og komme til tops og blive en af de bedste i verden. Jeg synes at Ronaldo dengang var en fantastisk spiller.

Puma: Kan du huske den første kamp du var inde at se?
Yaya: Ja, vi spillede mod to forskellige skoler. Min skole var i Syd, og vi spillede en venskabskamp mod skolen i Vest. Man kunne vinde et trofæ, og det var en vanskelig kamp – men jeg kan huske at en af mine nære venner scorede det afgørende mål, som gjorde at vi vandt trofæet.

Puma: Da I voksede op, hvor meget konkurrerede du og din bror Kolo på banen?
Yaya: Kolo er en fantastisk fyr. Han er en god mand, han arbejder altid hårdt og han prøver altid at give sit bedste. For mig er Kolo et eksempel jeg kan se op til. Jeg kan huske at han har hjulpet når jeg har været i svære situationer, og han ringede til mig og hjalp mig da jeg spillede i Belgien og Ukraine. Min bror er rigtig vigtig for mig.

Puma: Var der andre, der havde indflydelse på at lære dig at spille fodbold?
Yaya: Ja, Jean Marc Guillou. Det var ham der hentede mig til akademiet, hvor jeg lærte at spille fodbold. Han var en vigtig person for os.

Endvidere har Puma lanceret en video, hvor designeren bag Elfenbenskystens trøje, Ernest Duku, fortæller om sin inspiration bag trøjen, som bærer hovedet af en elefant på brystet. Tanken er, at elefanten er stor og stærk, og at folk flytter sig når den kommer, og samtidig er elefanten en central del af fodboldforbundets logo.

Ernest Duku fik i øvrigt hjælp af Yaya Toure til at lave designet, og du kan se de to ivorianere male elefant-ikonet i videoen lige her.

Hvad synes du om de ting, Yaya Toure fortæller – og hvad synes du om Elfenbenskystens trøje? Del meget gerne din mening med os i boksen herunder nyheden.