Keeper-dysten i El Clasico: Marc Ter Stegen vs. Keylor Navas

02.12.2016

Skrevet af Katrine

Tiden er inde til endnu et El Clásico, og det betyder et møde af de helt store. Et møde mellem en lang række fodboldstjerner. Og ikke mindst et møde mellem to af verdens bedste målmænd.

Barcelona har haft en sæson, der ikke har båret præg af samme uovervindelighed, som de tidligere har udstrålet, mens Real Madrid kan se tilbage på et efterår med 21 kampe, hvor det er blevet til hele 15 sejre og 6 uafgjorte. Lidt hurtig hovedregning afslører altså, at de på nuværende tidspunkt er ubesejrede i sæsonen 2016/2017.

Men hvilken betydning får sæsonens statistik i det kommende El Clásico? Formentlig ingen. I kampe som den her handler det meget mere om kampformen på dagen. Hvem har de afgørende marginaler? Hvem har stolpe ind? Hvem har den bedste målmand?

Hvem bliver helten?

Som de fleste målmænd ved, er der i kampe som denne mulighed for at blive dagens helt store helt. Men prisen er høj, og den indebærer risikoen for at blive dagens helt store skurk. Både Ter Stegen og Navas har adskillige kampe, hvor deres indgreb i kampen kan tælles på én hånd, og hvor en fejl fra deres side typisk bliver rettet op af en hurtig scoring i det modsatte mål. Men i El Clasico er hver eneste redning kampafgørende - og hver eneste fejl ligeså. De to målmænd for altså en afgørende rolle. Navas og Ter Stegen er vel så forskellige, som to målmænd kan blive, og den enes styrker er den andens svagheder.

En ekstra markspiller

24-årige Ter Stegen skiftede til Barcelona fra Mönchengladbach i 2014. Den første tid stod han i skyggen af chilenske Claudio Bravo, men efter Bravos skifte væk fra klubben blev Ter Stegen Barcelonas ubestridte førstemålmand. Han lader til at have taget kraftigt ved lære af sin tyske landsholdskollega. I hvert fald er hans spil med fødderne af særdeles høj kvalitet, og han er på mange måder indbegrebet af en moderne målmand. Hans ro med bolden giver forsvaret tryghed i det opbyggende spil, og han passer perfekt ind i Barcelonas broderende spillestil. Ter Stegen er en klog målmand og en vigtig brik for Barcelona i de store kampe, men han har nogle udfordringer i feltet, og hans bevægelighed og reaktionsevne er ikke til at sammenligne med Navas'.

Fortsættes herunder

Eksplosion og feberredninger

For få år siden var Keylor Navas et ukendt navn for de fleste. Efter fabelagtige præstationer til VM i 2014 blev han hentet til Real Madrid. Det første halvår år blev det ikke til mange optrædener, men da Iker Casillas skiftede væk, overtog Navas nummer 1 og pladsen i buret. Hvor Ter Stegen er moderne og nytænkende i sit spil, er 29-årige Navas en mere traditionel målmand. Hans spil med fødderne er af en helt anden karakter. Han er sikker, men tager ingen chancer, og et lille pres får ham typisk til at vælge den sikre løsning og ekspedere bolden mod modstanderens hjørneflag. Til gengæld er costaricaneren en mand med en forrygende eksplosivitet. Hans reaktioner tillader ham at lave de uventede og feberagtige redninger, han er kendt for, og disse kvaliteter gør ham til en vigtig brik i Real Madrids startopstilling.

Den afgørende faktor

Som sagt står Real Madrid stærkest på papiret med en stærk halvsæson, men faktisk kommer Ter Stegen til kampen med en 8 clean sheets i 16 kampe, mens Navas blot har 2 clean sheets i 11 kampe. Alligevel har Real Madrid scoret flere mål end Barcelona - og lukket færre ind. Statistikkerne kan ikke forudsige noget om det forestående El Clasico. Det handler om, hvem der har den afgørende faktor på dagen.