Mulighederne er mange - valget er dit: Læder, syntet eller knit?

25.04.2015

Skrevet af Jonathan

Måske ved du allerede hvad du bedst kan lide at spille med. Måske er du ligeglad og måske har du ingen anelse. Valgmulighederne på en fodboldstøvle er i moderne fodbold mange og det er langt fra ligesom i gamle, hvor du kunne vælge én type fodboldstøvle at spille i. Derfor tog jeg en tur rundt i vores HQ for at høre, hvad vores egne medarbejdere foretrækker at spille i.

Lad det være sagt med det samme: Det er svært. Hvorfor skal vi tilbydes så mange slags fodboldstøvler? Er det i sidste ende ikke bare en sko med knopper på? Det hurtige svar er, jo. Men hvem kan bruge et hurtigt svar til noget? Her hos os kan vi i hvert fald ikke bruge det til noget som helst og derfor satte jeg mig for at finde ud af, hvilke præferencer der egentlig får nogle til at vælge det ene frem for det andet.

Du kan finde et kæmpe udvalg af fodboldstøvler lige her

Helt grundlæggende findes der tre typer fodboldstøvler; en med læder, en med mikrofiber og en med vævet overdel. Hver især opfylder de nogle behov, som hvert materiale ikke opfylder og grundlæggende set refererer det til tre ting: pasform/komfort, boldføling/kontrol og vægt.

Fodboldstøvler med en læderoverdel kommer i mange typer. Kængurulæder og kalvelæder er dog de to mest anvendte former. Her betragtes kængurulæder, eller k-læder som det også kaldes, som det bedste materiale på grund af dets utrolige bløde og fleksible pasform, samt store holdbarhed. Gode læderstøvler er for eksempel klassikerne som PUMA King Top DI, adidas Copa Mundial og Nike Premier, men også mere moderne udgave som f50 adizero og evoSPEED i læder, Nike Tiempo Legend og adidas 11pro.

Komforten er også den hovedsagelige grund til at læderstøvlen bliver foretrukket. Det er både Alstrup, Juuso og Mathias enige om. Juuso forklarer: “Jeg spiller med fodboldstøvler i læder på grund af komforten. En god læderstøvle vil tilpasse sig dine fødder perfekt. Og udover at den optager mere vand end andre fodboldstøvler, kan jeg ikke finde en eneste grund til at spille i andet.”

Netop optagelsen af vand har været en af de centrale grunde til at producenterne begyndte at eksperimentere med andre materialer. Og her kommer det syntetiske materiale ind i billedet. Optag af vand er lig med en tungere og mere klodset fodboldstøvle og som spillet blev hurtigere, blev vægt også en alt dominerende grund til at benytte sig af mikrofiber.

Som materialet er blevet udviklet har man efterhånden formået at udvikle syntetiske overdele, som emulerer læder næsten til perfektion og det er nok derfor at denne type overdel er blevet så populær. En af dem som er vild med syntetisk materiale er Marius:

“Mikrofiber overdelen giver det bedste fra to verdener. Den komfortable pasform fra læder og den tætte boldkontakt fra den vævede overdel. Samtidig lægger det sig også i midten af prisniveauet, så den bliver ikke alt for dyr. Og i og med at materialet er syntetisk, kan man tilføje masser af teknologier til. Som for eksempel Dribbletex på en adizero, der giver perfekt greb i alt slags vejr, den er nem at træde ned i og den udvider sig ikke eller optager vand når det regner.”

Den syntetiske overdel er gået hen og blevet den mest anvendte i dag og det er den overdel vi kender fra nogle af de mest populære fodboldstøvler lige fra speedstøvler som f50 adizero, Mercurial Vapor og evoSPEED. Men også støvler som Hypervenom, Predator Instinct og evoPOWER er blandt de mest populære fodboldstøvler.

Mathias er blandt den gruppe af spiller, som har underkastet sig den vævede fodboldstøvle: “Det er helt klart den bedste støvle jeg har haft på, hvis det kun fittet, som der er fokus på. Støvlen sidder helt vildt godt. Flyknit fungerer, som et let, luftigt og smidig materiale.”

Der er masser af fordele og ulemper ved hver overdel, men i sidste ende kommer det ned til dine personlige præferencer. Går du efter høj komfort og det klassiske touch skal valget falde på læder. Er det hellere med fuld fart frem og foretrækker du lidt lavere vægt og ekstra teknologier, så er det syntetisk. Er du til gengæld vild med det vævede materiale og det barfodslignende fit, så er det Magista, Superfly eller Primeknit.

Har du besluttet dig? Så find vores udvalg af fodboldstøvler lige her.

Det er tydeligt at der ikke er noget endegyldigt svar på, hvilken type fodboldstøvle der er den bedste. Det kommer i sidste ende ned til dine præferencer og vi kan se at der er et publikum til hver overdel. Jeg er dog nysgerrig på at vide, hvilken overdel foretrækker du?