100+ gode julegaver på tilbud ❯

Manchester United og Nike - Enden på en æra

30.07.2015

Skrevet af Jonathan Baez

Vi nærmer os slutningen på samarbejdet mellem Manchester United og Nike. Et samarbejde, som lagde fra land tilbage i 2002. Den 1. august tager adidas over for den amerikanske gigant. På denne #ThrowbackThursday fandt vi det derfor passende at tage et kig tilbage på de trøjer Nike har stået for gennem det 13 år lange partnerskab.

2002-2004 I Starten på en ny æra

Nike tog over fra Umbro i 2002 - samme år som klubben signerede Rio Ferdinand. Og de kunne ikke have ønsket sig en bedre start på samarbejdet efter at De Røde Djævle vandt Premier League. Det her var en tid, hvor klubberne beholdt deres trøjer i mere end én sæson. Det betød derfor også at denne trøje, ikke blot blev den første Nike trøje til Manchester United, men også den første trøje til en vis herre, som kom til klubben i 2003. Vi taler selvfølgelig her om Kleberson. Nå ja, Cristiano Ronaldo kom også til klubben i 2003.

2004-2007 I Cristiano Ronaldo og Nike

Vi spoler frem til 2004, hvor Nike var klar med et nyt design og vel og mærke et forholdsvist sikkert valg. Det er ikke en af de trøjer jeg husker aller bedst, så jeg springer elegant over denne trøje og bringer 06/07 trøjen i spil. Hvis du spørger mig, så kandiderer den her trøje til det fedeste design af dem alle. Et helt enkelt design, men hvis detaljer fik den til at fremstå med høj klasse. Og så vandt Cristiano og Co. da også ligaen i den.

2007-2009 I The Treble og München tragedien

Det efterfølgende år, tog Nike tingene tilbage til basics. Alligevel checker denne trøje helt sikkert ind på mange United fans' Top 10 liste. Det var nemlig dette år at De Røde Djævle kunne gentage succesen fra 1999 og vinde The Treble. Vi så nok også en af de mest ikoniske trøjer den 10. februar 2008, da Manchester United optrådte i trøje særligt designet til ære for ofrene fra München tragedien. Helt fri for sponsorere, kun med spillernes nummer på ryggen, var det ikke bare en lækker trøje, men også en flot hyldest.

2009-2012 I Titler, Fergie-time og Evra vs. Luis Suarez

I sæsonen 09/10 var det med rød, hvid og sort - sort, som ikke have været på trøjen siden 2002. Og mens mange fans var glade for det træk, så fik trøjen en del hug for at mindre meget om en rugby trøje. Det tænkte de fleste fans dog nok ikke på da Michael Owen satte tingene på plads i Fergie-time mod City. De efterfølgende trøjer havde et forholdsvist simpelt look - en periode som vi både husker for Patrice Evra's infight med Luis Suarez og et noget overlegent nederlag til FC Barcelona i Champions League finalen.

2012-2015 - Enden på en æra

Her bevæger vi os ind i den seneste periode og altså sidste periode med Nikes shoowsh på brystet. Den første formåede virkelig at skille vandene. Nogle elskede det prikede, nærmest picnic tæppe lignende design, andre gjorde grin med det. Jeg har selv stadig ikke rigtig fundet ud af, hvilken side jeg er til. Det blev også i denne trøje at klublegenderne Ryan Giggs, Paul Scholes og naturligvis Alex Ferguson sluttede æraen på en imponerende tid. 13/14 trøjen behøver vi ikke at gøre så meget væsen af. Det var simpelthen bare en sæson de fleste United fans nok bare gerne vil glemme.

Nærmest i samme linje som klubben, var 14/15 trøjen en lille forbedring fra den foregående sæson. Men ikke desto mindre en hæderlig måde at slutte et langt og imponerende partnerskab af. Nike har budt på et væld af ikoniske Manchester United trøjer, men slut med fortiden, nu ser vi frem mod en ny æra. Hvordan tror du adidas klarer opgaven som leverandører til en af verdens største klubber?