JayMike deler sin samling af fodboldstøvler og fortæller om hvordan det hele startede

17.01.2016

Skrevet af Mathias

I vores boot nerd serie har vi talt med nogle af verdens allerstørste fodboldstøvle-entusiaster og samlere, men vi har manglet en meget stor en, som har været helt oplagt. Unisports helt egen fodboldstøvle-guru, JayMike! Selvom han nok ville være beskeden og benægte, så kender jeg ingen der kan matche hans viden om fodboldstøvler og naturligvis har han også en helt vild samling af støvler. Læs hans historie her.

Hvornår og hvorfor blev du fodboldstøvle-samler?

For at være helt ærlig tror jeg ikke der var et decideret øjeblik, hvor jeg besluttede mig for at nu skulle jeg begynde at samle på fodboldstøvler. Det kom bare naturligt tilbage i 1998, hvor en ven og jeg var helt besatte af adidas Predator Accelerator. Jeg ville have den fra det sekund jeg først så den, og det plantede vel bare et frø, som kun er vokset siden da. Der er bare noget omkring et nyt par fodboldstøvler der ikke er til at slå. Følelsen man får når man tager dem på, følelsen af materialerne der smyger sig om foden og selvfølgelig at høre historien bag dem appellerede til mig. Den største ting var dog teknologien bag dem - 1998 var der hvor tingene for alvor begyndte at tage fart, når det kom til fodboldstøvle innovation, og jeg syntes det var helt vildt spændende at lære om den måde forskellige materialer kunne have indflydelse på støvlers performance. Siden da har jeg været hooket. Min første Limited Edition var Nike Green Speed i 2012 - indtil da, havde jeg mest non-limited støvler, fordi jeg egentlig helst ville spille i dem.

Har dine ambitioner som fodboldstøvle-samler ændret sig?

Jeg vil ikke sige de har ændret sig - måske er de blevet lidt mere fokuseret over årene. Da jeg købte mine Nike GS og derefter den første Nike Mercurial Vapor IX CR7 SE - den hvide og orange - gjorde jeg det bare helt uden at tænke over det. Derefter har jeg egentlig kun anskaffet mig støvler der enten betyder noget for mig, eller som passer ind i samlingen. Jeg tror det er det samme for alle støvlesamlere egentlig - der kommer så mange Limited Editions, så man skal være rigtig selektiv og kun skaffe de helt vildt fede lanceringer.

Har du en yndlingsmodel blandt dine mange Limited Editions?

Der er kun en støvle der kan være min nummer et; Nike GS. En af de visuelt bedst lavede støvler nogensinde, og med den miljøvenlige produktion føles de bare helt specielle.

Hvor har du alle dine støvler liggende?

Jeg har simpelthen for mange Limited Edition støvler til jeg kan have dem alle liggende derhjemme. Min kæreste, selvom hun støtter min underlige besættelse, er ikke nødvendigvis den største boot nerd, så jeg har kun de allerbedste stående derhjemme. De andre er pakket ned i kasser på kontoret og ligger ved siden af min kæmpestore hylde af non-limited støvler. Det er et lille fodboldstøvle-Mecca derinde.

Er der en bestemt type støvle du samler på - og hvorfor?

Det er ingen hemmelighed, at jeg har noget for Mercurial støvlerne - hvilket er underligt, fordi det hele startede med adidas Predator Accelerator. Jeg er bare en Mercurial-type, og der er noget omkring speedsiloen der appellerer til mig - og selvom jeg kan lide alle Limited Editions, så er det Mercurial støvlerne jeg. Må. Have.

Har du nogle sjove historier fra din tid som samler?

Der er naturligvis de dage, timer og minutter inden en ny lancering af et par støvler man virkelig, virkelig gerne vil have, som er intense, frustrerende, nervepirrende, som oftest bliver fulgt op af ekstrem glæde eller en ‘screw-it-I-didn’t-want-it-anyway’ følelse. Det sjoveste var dog da jeg fik mine Vapor IX CR7 SE White/Gold. Jeg købte et par til min gode ven Jorma - kongen af Nike fodboldstøvler - og nogle til mig selv. Han har en besættelse med tallet 13 og 14, og jeg spiller i nummer 14 på ryggen. Så hvilke støvler ender vi med? Nummer 13 og 14 ud af 100. Der blev sendt rigtig mange ‘OMG’ beskeder den dag…

Hvad er der så specielt med Mercurial støvlerne?

Inden lanceringen af adizero og PUMA v1.10, var Mercurial støvlerne kongerne af letvægt. De havde swagger, de have ballerina-følelsen, og selvfølgelig spillede R9, Henry og CR7 i dem. Jeg er en hurtig kantspiller, så de har bare den hardcore performance-over-everything følelse.

Men HVORFOR er du samler? Hvad får du ud af at bruge så mange penge på støvler du aldrig bruger?

For at være ærlig, så ser jeg ikke mig selv som samler. Jeg er en boot nerd først og fremmest, og så har jeg tilfældigvis rigtig mange flotte støvler gemt her og der. For mig, kommer den rigtige passion fra teknologierne. Jeg får ikke en buzz fra støvlerne, fordi de er limited edition (med mindre det er en Mercurial og så går jeg helt amok), men hvad der virkelig gør det for mig er følelsen af at spille i fantastiske fodboldstøvler. Det er der passionen kommer fra og altid vil.

Så du har rigtig(!) mange fodboldstøvler - både de ‘normale’ og Limited Editions. Er der en støvle du ikke har, som du simpelthen må ege?

Det er der altid ikke? Jeg leder stadig efter et rigtig godt par Nike Mercurial SL fra 2008 - fuldt carbon - og jeg er ikke rigtig færdig før jeg har dem i min beskedne samling.

Jakob er den originale don af fodboldstøvler og har været med fra starten. Samlingen er helt vanvittig god og er testemente til hans kærlighed og hengivelse til fodboldstøvler. Har du en samling der overhoved kommer tæt på? Vis os det på Instagram - upload et billed og brug #unisportlife, vi deler de bedste.