Tankerne bag adidas' revolution: Fodboldstøvler skabt til moderne fodbold

26.06.2015

Skrevet af Jonathan

Visionen var ret klar fra starten. Moderne fodbold baserer sig på et fundament af to type spillere: Den utilregnelige og den kontrollerende. Og så Messi, som i bund og grund er fra en anden planet. Det var det som lagde grunden for adidas’ tre nye siloer X, ACE og MESSI. Få her indsigt i nogle af adidas tanker bag deres #BeTheDifference revolution.

adidas vidste fra starten at de ville benytte sig af TechFit i designet af deres X. Og det var sådan set TechFit konstruktionen som adidas arbejdede sig ud fra. En X-spiller har per definition et utroligt eksplosivt og utilregneligt bevægelsesmønster. Derfor var det vigtigt for adidas at designe en fodboldstøvle, som holdt foden helt fastlåst og sikrede et godt greb i underlaget. Det førte i sidste ende frem til X-Cage og X-Claw. Et særligt supportsystem til at give lockdown og et aggressivt knopsystem.

Forudbestil adidas X15.1 lige her - Kun 1499,-

Hvor det på X var den øverste del af fodboldstøvlen som lagde fundamentet for designet, så var det omvendt sålen, og ikke mindst knopsystemet, der lagde fundamentet for ACE. adidas ville nemlig skabe en fodboldstøvle, som øgede fokus på ACE-typens boldkontrol. På grænsen til at bringe futsal/streetfodbolden til live på græstæppet. Det resulterede i Ground Control knopsystemet, som gennemgik talrige tests og samtaler med testspillerne, før det rigtig antal af knopper og placeringen af dem blev fastlagt.

Du kan forudbestille den ultimative kontrol støvle lige her - Kun 1499,-

Med kontrol som hovedfokus var det selvfølgelig indlysende at overdelen også måtte løfte dette behov. Som tidlige tegninger viser havde adidas også TechFit i overvejelserne til ACE. I stedet skrottede man den ide til fordel for den helt særlige luftmesh overdel med en 3D tekstur, toppet af med en særlige PU folie dækket med en ny Non-Stop Grip teknologi.

ALT_TAG

Med Messi var historien naturligvis en anden. Her var en fodboldstøvle, som skulle bygges præcis efter specifikationerne fra én spiller: Igen startede man med at kigge på knopkonfigurationen. Det har adidas valgt at kalde GAMBETRAX, opkaldt efter udtrykket Gambeta. Gambetta bliver særligt brugt i Argentina som en form for dribling, hvor man får spilleren til at gå den ene vej og fører bolden den anden vej. I Messi sammenhæng lyder det bekendt…

Kan du leve op til standarden? Så find Messi15 lige her. – kun 1.549,-

Tidlige skitser viser også tankerne om, hvad der senere endte med at få navnet messiFRAME. Supportsystemet er baseret på samme tanker som X-Cage om at skulle låse foden fast når Messi foretager sine skarpe vendinger og retningsskift. Og Messi var meget engageret i udviklingen af både messiFRAME og GAMBETRAX så konstruktionen endte præcis som han ønskede. Den unikke 3D tekstur som er lagt på overdelen med navnet messiTOUCH kom som kirsebæret på islagkagen.

Det er tydeligt at se at adidas har en del energi bag deres nyeste fodboldstøvler. De her skitser viser i hvert fald at det har været noget af en proces fra de første skitser til det endelig resultat. Hvilken af de tre fodboldstøvler identificerer du dig mest med?

ALT_TAG