4. december: VM bolden som alle elskede at hade og hadede at elske

04.12.2015

Skrevet af Jonathan

Den 4. december for præcis 6 år siden løftede FIFA sløret for den officielle kampbold ved VM turneringen i Sydafrika. Og det er nok første gang at en bold har fået så meget opmærksomhed. Det her er fortællingen om bolden med det uforudsigelige svæv.

Selv kaldte adidas for en højteknologisk innovation. Men på trods af adskillige tests og mange års research, faldt bolden aldrig helt i god jord hos størstedelen af fodboldspillere. Det blev i høj grad et had/kærligheds forhold til adidas Jabulani. Ramte man bolden rigtigt, kunne man udstille målmanden på rigtig ubehagelig vis. Ramte man den forkert var der gode chancer for at den tog sig en tur ud af stadion.

Hvad enten man kunne lide Jabulani eller ej, så kan man ikke tage fra den at den har lagt fundamentet for adidas' efterfølgere, som for eksempel Beau Jeu - næste EM's officielle kampbold. Og det uforudsigelige svæv? Tjo det er der vel stadig, bare med lidt mere kontrol over det. Og nå ja, så fik Jakob da også æren af at præsentere Jabulani som sin første WebTV opgave for Unisport. Ja, meget er sket siden dengang...

Jabulani fik masser af holdninger på gled. Om jeg savner Jabulani? Det ved jeg nu ikke rigtig. Som målmand passer det mig fint at adidas har udviklet nye bolde siden da. Hvad synes du?