Lige siden uafhængigheden i 1991 har fodboldlandsholdes spilletrøje været et symbol på Balkan-nationens selvstændighed. Det nye kroatiske VM-sæt indeholder selvsagt også det ikoniske rød/hvide skakternede mønster, der altid har kendetegnet landets fodboldtrøjer.

Kroaterne kvalificerede sig til det kommende verdensmesterskab i Brasilien via en samlet play-off sejr på 2-0 over Island. Det er fjerde gang ud af fem mulige, at det kroatiske mandskab deltager ved en VM slutrunde, så der vil med garanti være høje forventninger til nationalmandskabet, i det fodboldgale land. Til kampene i Brasilien har Nike lavet nogle flotte hjemmebane- og udebantrøjer, der holder de traditioner, der altid har været forbundet med den stolte kroatiske nation.

Den kroatiske hjemmebanetrøje er inspireret af Kroatiens første officielle fodboldkamp som en uafhængig nation. Den kamp blev spillet i hovedstaden i Zagreb mod USA i 1990. Sættet vil også blive taget i brug når det kroatiske fodboldforbund fejrer deres 25 års jubilæum.

Du kan allerede nu forudbestille den kroatiske hjemmebanetrøje - kun 549,-

Kraven er designet som en klassisk V-hals og på indersiden af trøjen har Nike broderet de kroatiske ord: Budi Ponosan, der på dansk betyder Vær Stolt. Da hjemmebanetrøjen altid er hvid og rød, så er blå den eneste farve fra det kroatiske flag der ikke er ordenligt repræsenteret. I de 23 år som landet har været uafhængigt har Kroatien faktisk kun en enkelt gang afviget fra, at have en blå udebanetrøje. Det var tilbage i 1996-1997, hvor kroaterne på fremmede græs optrådte i hvidt.

Skakternene har Nike sat på skulderpartiet, så de absolut har en fremtrædende position. Dog er ternene ikke så markante som på tidligere udgaver af den kroatiske trøje. Imodsætning til nogle fortidens Kroatien udebanetrøjer, virker designet på denne variant meget harmonisk og roligt.

Siden 2001 har Nike været den officielle trøje leverandør til det kroatiske fodboldlandshold. Således er det også denne gang, den amerikanske sportsgigant der har lavet den nye Kroation udebanetrøje. Det har indtil videre har det været et meget succesfuldt samarbejde, og kroaterne kan med rette også være meget stolte af den nye udebanetrøje.

Du kan allerede nu forudbestille den kroatiske udebanetrøje - kun 549,-

På det venstre bryst sidder forbundets logo. HNS eller Hrvatski Nogometni Savez som det mundret lyder er navnet på det kroatiske fodboldforbund. HNS har været medlem af UEFA siden 1993, og hører dermed til blandt de yngre medlemmer i det europæiske fodboldforbund.

Trøjerne er lavet i Nikes Dri-Fit materiale, der sørger for at lede fugt og sved væk fra kroppen. Det kommer der til at være god brug for i den brasilianske varme til sommer, og det er tanken bag, at spillerne kan præstere mere, når deres krop har en mere naturlig temperatur og ikke overopheder.

Til at udvikle trøjerne har Nike scannet en række professionelle fodboldspilleres krppe ved hjælp af en 3D scanner. Dermed har de opnået et absolut perfekt fit, som giver fodboldspillerne mere frie og naturlige bevægelsesmønstre. Oven i det hele har Nike formået at skabe et stykke tøj, som også er 100% miljøvenligt ved at bruge genrbugt polyester og faktisk er hvert sæt også lavet i gennemsnit af 18 genbrugte plasticflasker.

I 1998 vandt Kroatien bronze ved VM i Frankrig. De kroatiske stjerner vil med garanti gå langt for, at gentage det kunststykke. Først er der dog et gruppespil der skal overståes, og her har kroaterne også nok, at se til da man er havnet i en meget vanskelig gruppe med Brasilien, Mexico og Cameroun. Kroatien spiller mod Brasilien ved VMs åbningskamp d. 12 juni på Arena de São Paulo.

Tror du at Mandzukic, Modric og resten af den kroatiske landshold får succes i den nye udebanetrøje? Hvad synes du om trøjen? Fortæl os din mening her i kommentarfeltet eller på Twitter og Facebook.