I løbet af de sidste par måneder har Nike lanceret to Nike Mercurial Vapor IX fodboldstøvler der har referencer til Mercurial fodboldstøvlerne fra hhv. VM i Frankrig i 1998, og VM i Japan og Korea i 2002. Vi har taget et kig på de to gamle Nike Mercurial fodboldstøvler, og så har vi også fundet to varianter frem fra de seneste VM-slutrunder.

Der er ikke længe til VM-slutrunden i Brasilien, og vi glæder os usandsynligt meget. Det gør Nike tydeligvis også, og har varmet godt op til VM ved at udgive deres Fast Forward-kollektion - den topmoderne Mercurial Vapor IX, som hylder designet og farverne fra de originale Mercurial-støvler. Vi har allerede set Mercurial R9 fra 98 og Mercurial Vapor I Chrome/Lime fra 2002 blive hyldet - og spørgsmålet er, om Nike fortsætter trenden og har mere i ærmet til os?

Hele Mercurial eventyret startede for alvor i 1998, da Ronaldo til VM-slutrunden i Frankrig fik sin helt egen farvevariant af Nike Mercurial I. Det var Nikes første fodboldstøvle der var lavet 100% i syntetiske materialer, så den var på mange måder banebrydende.

Denne fodboldstøvle blev som sagt introduceret i 1998, hvor det stadig var usædvanligt, hvis ikke en fodboldstøvle var sort og hvid. På den måde var R9 med til, at etablere det farverige marked for fodboldstøvler som vi i dag tager som en ren selvfølge.

Vil du hylde den første Mercurial fodboldstøvle? Så er Nike Mercurial Vapor IX Grøn/Blå lige noget for dig - 1619,-

I dag lyder en speedstøvle på 250g, som en ren joke, men tilbage i halvfemserne var det den med afstand letteste fodboldstøvle der nogensinde havde set dagens lys. Derfor var det også meget passende at Nike valgte, at give verdens på det tidspunkt, bedste angriber sin helt egen farvevariant. Den første Mercurial var lavet med Nikes syntetiske KNG-100, som de sagde var både lettere og stærkere end kængurulæder - men som samtidig emulerede de gode egenskaber ved læderet fra det hoppende dyr.

Der var skyhøje forventninger til Ronaldo og resten af Seleção, ved slutrunden i Frankrig. Langt henad vejen så det også ud til at de forsvarende brasilianske verdensmestre ville leve op til forventningerne, men i finalen blev Frankrig for stor en mundfuld. 3-0 endte kampen, og til den dag i dag er der stadig mange konspirationsteoretikere, der stiller spørgsmålstegn ved, hvorfor Ronaldo spillede på trods af at han tydeligvis var syg. Ronaldo endte med, at score fire mål i turneringen.

Fire år senere var VM cirkusset for første gang flyttet til Asien. Japan og Sydkorea var værter for en storartet slutrunde, hvor Ronaldo sammen med Rivaldo og Ronaldinho dannede en af de mest frygtingydende angrebstrioer som VM endnu har oplevet. Det var dog R9 der skinnede - og det ekstra meget i semifinalen og finalen, hvor han sammenlagt scorede 3 mål i sine eksklusive Mercurial Vapor I Chrome/Lime, som kun han spillede i.

Ronaldos unikke Vapor I blev lavet til den af Nikes stjerner, der gjorde den bedste profil i turneringen, og da R9 havde en bedre turnering end bl.a. Henry og Totti, faldt valget naturligt på ham. Fodboldstøvlen er inspireret af en sprinterskos specifikationer for, at give de optimale betingelser for acceleration og hurtige retningsskift, og var samtidig udstyret med en overdel i ét stykke af det smidige NikeSKIN. Samtidig knækkede Vapor I den magiske 200 grams grænse; den vejer nemlig ind på bare 196g. Efter samtidens forhold var dette helt uhørt.

Husker du også Ronaldos magiske VM-slutrunde i Japan & Korea? Du kan få et par fodboldstøvler med næsten samme design - 1619,-

At det lige præcis var Ronaldo der skulle få æren af, at spille i den helt eksklusive Chrome/Lime variant af Nike Mercurial Vapor I var dog ikke forhåndsbestemt. Nike havde besluttet sig for at den af deres største stjerner der klarede sig bedst, skulle bære farvevarianten mod turneringens afgørelse. R9 tog budskabet til sig, og fik støvlen på fødderne i semifinalen og finalen. Resultatet, tjo Ronaldo lavede et mål i semifinalen og to i finalen. Så har man vel også gjort sig fortjent til, at spille i den stærkt limiterede udgave af fodboldstøvlen. Ronaldo blev topscorer ved turneringen med hele otte scoringer.

Vi springer igen fire år, frem til næste VM-slutrunde. I 2006 var det på tysk grund at verdens bedste landshold skulle findes, og som forsvarende verdensmester var der selvsagt høje forventninger til brasilianerne. Ronaldo havde til lejligheden fået lavet en helt speciel udgave af Nike Mercurial Vapor III, i de brasilianske farver; gul og grøn.

Nike lagde sig virkelig i selen for, at forbedre på de forgående udgaver af Nike Mercurial Vapor. Det var ikke nemt, men med et nyt japansk mikrofiber fra Teijin samt en ændret ydersål fik Nike faktisk komponeret en fodboldstøvle der blev exceptionelt populær med sine til stadighed imponerende lave 196 og en tæt, præcis føling med bolden.

Ronaldo fik da også rimelig fornøjelse, af hans helt unikke Nike Mercurial Vapor III fodboldstøvler. Brasserne vadede igennem gruppespillet med tre sejre, i lige så mange kampe. Tilskuerne på FIFA WM Stadion i Dortmund blev d. 27. juni 2006 vidne til et stykke historie da Ronaldo scorede til 1-0 i Brasiliens ottendedelsfinale mod Ghana. Det var Ronaldos 15.(!) scoring ved en VM-slutrunde, og han overgik¨dermed Gerd Müller som den mest scorende spiller i VM-historien. Det blev imidlertid også Ronaldos sidste scoring ved VM, da Brasilien tabte kvartfinalen til Frankrig med 1-0. Ronaldo nåede op på tre scoringer i sin sidste VM-slutrunde.

Ved VM i Sydafrika i 2010 var R9 desværre ude af billedet - men en anden Ronaldo klar til at tage over. Cristiano Ronaldo fik nemlig fornøjelsen af at spille i Nike Mercurial Vapor Superfly II i fra Elite Series-pakken, som alle var lavet med samme design til VM. Allerede ved EM i 2008 havde Nike prøvet sig af med, at lancere alle deres fodboldstølver i den samme farve. Ved VM-slutrunden i Sydafrika gentog man kunsstykket med en iøjenfaldende kombination af sølv og orange.

Nike Mercurial Vapor Superfly II fodboldstøvlen introducerede NikeSENSE knopsystemet, der gav væsentlige fordele når vendinger og pludselige retningsskift foretages. Denne fodboldstøvle indhold endvidere også den meget signifikante Flywire-teknologi, der ellers kun var kendt fra løbesko.

Alt denne teknologi gjorde dog også at fodboldstøvlen tog noget på i vægt. 240g lyder kampvægten for en Nike Mercurial Vapor Superfly II. Nike var dog hurtige til, at forklare at speed i lige så høj grad handler om greb i banen, som det handler om vægt. At en Vapor i dag så igen vejer under 200 gram lader vi bare stå.

Allerede nu har Nike fejret deres to første Mercurial-støvler fra VM i 1998 og 2002 med Nike Mercurial Vapor IX FF98 Nike Mercurial Vapor IX FF02

Med andre ord har Nike bragt nogle helt unikke Mercurial-støvler ud ved de sidste VM-slutrunder - og spørgsmålet er, hvad vi får at se til sommer? Tror du, at Nike har noget specielt oppe i ærmet? Fortæl os dine tanker her i kommentarfeltet eller på Twitter og Facebook.