Med lanceringen af den nye Nike Mercurial Vapor IX Fast Forward 02M hylder Nike en af de mest ikoniske Mercurial Vapors nogensinde - nemlig R9s helt specielle Chrome/Lime fodboldstøvle fra VM 2002, hvor Ronaldo scorede i både semifinalen og finalen med den ekstremt limiterede farve. Vi har sat ny og gammel op mod hinanden og set på, hvad 12 års forskel gør.

Mange husker sikkert VM 2002 i Sydkorea/Japan, hvor Brasilien vandt efter en imponerende turnering. Her scorede Ronaldo 3 vigtige mål i semifinalen mod Tyrkiet og finalen mod Tyskland - alle i en helt unik fodboldstøvle; Nike Mercurial Vapor 1 i den stærk limiterede Chrome/Lime farvevariant.

Brasilianeren fik æren af at spille i den unikke farve af Vapor 1, som blev lavet i blot 4.600 par på verdensplan, og som i dag er en af de mest eftersøgte fodboldstøvler blandt samlere. 12 år senere har Nike skruet tiden frem og hyldet det ikoniske design - blot med al den moderne teknologi fra 2014.

Nike Mercurial Vapor IX FF '02 Edition kan blive din i dag - kun 1.619,- kr.

Tilbage i 2002 blev R9's unikke Mercurial Vapor I i Chrome/Lime til Ronaldo alene, men det var faktisk ikke nødvendigvis planen fra start af - Nike havde nemlig planlagt at en af deres topspillere skulle have fodboldstøvlen på sent i turneringen, men ville vente og se, hvem der brillerede mest af bl.a. Thierry Henry og Ronaldo. Det gjorde sidstnævnte - men faktisk eksisterer der også ganske få par, som er lavet til Thierry Henry. Just in case.

Sådan gik det nu ikke, og det blev Ronaldo, som med sit ikoniske R9-logo på pløsen fik lov at udødeliggøre Vapor I med sin tåhyler mod Tyrkiet og to mål mod Tyskland. Alt sammen med en af de velnok mest specielle frisurer, en VM-slutrunde har set - og ja, her tæller Bundesliga-hår også med!

Nike Mercurial Vapor I var intet mindre end banebrydende, da den blev lanceret i 2002, da den med sine blot 198 gram var den hidtil letteste fodboldstøvle nogensinde produceret. Men ikke nok med det, så introducerede Nike også en overdel, som skulle være både tyndere, stærkere og lettere end kængurulæder - og det fik det mundrette navn Nike Skin. Jep - samme navn, som overdelen på Hypervenom Phantom hedder.

Men innovationerne stoppede ikke her, for Vapor I var bygget til fart, og fodboldstøvlen er stærkt inspireret af en sprintersko med sin lave og smalle profil. Samtidig havde den en ekstern hælkappe, hvilket ikke var normen i 2002 - og det er vel næsten fair at sige, at Vapor I ændrede reglerne for, hvad fart betød. I alle fald var standarden lagt for letvægtsstøvler i mange år fremover.

Nike Mercurial Vapor IX FF '02 Edition kan bestilles nu - kun 1.619,- kr.

Sammenligner man 2002 med 2014, er der løbet meget vand under broen, og Mercurial Vapor er nået til sin niende generation. Her er overdelen igen tynd og blød, profilen er lav og smal, og støvlen er skræddersyet til fart. Men hvad har så ændret sig? Jo, en del, faktisk.

Den moderne Mercurial Vapor IX FF '02 Edition er nemlig lavet med overdelsmaterialet OLM12 fra den japanske producent Teijin, som er en blød og smidig mikrofiberoverdel, der smyger sig tæt om foden og giver en skarp boldføling. Overdelen på Vapor I er stadig imponerende blød og smidig, men man kan godt mærke, at OLM12-materialet er markant mere smidigt.

Samtidig er Vapor blevet introduceret for både SpeedControl, ACC samt glasfiber i sålen for endnu mere spændstighed og acceleration - og ikke mindst giver støvlen markant færre vabler end sin storebror fra 2002, der krævede et par ofre i form af vabler, når man skulle spille den til. Det er der nok ikke nogle, der savner - men mange spillere tog det med, da Vapor I var banebrydende dengang.

Selve designet har Nike fortolket på en moderne måde, da man har beholdt den store swoosh på snuden, som vi kender fra Nike Mercurial Vapor IX - men ellers er farverne 100 % inspireret af den ikoniske Vapor I Chrome/Lime fra 2002. Det er godkendt, synes vi, og der bredte sig ret mange nostalgiske smil i Unisport HQ, da Vapor IX FF '02 Edition landede.

Nike Mercurial Vapor IX FF '02 Edition kan bestilles nu - kun 1.619,- kr. ALT_TAG

Nike er godt i gang med at varme op til VM ved at hylde deres gamle Mercurial-støvler fra de seneste slutrunder, og vi begynder at spotte en trend, her. Hvad synes du om Mercurial Vapor IX FF '02 Edition - er designet noget for dig? Del meget gerne dine tanker med os herunder.