Vi kommer i den nærmeste tid til at kigge nærmere på Adidas' forskellige knopsystemer, og vi sparker video-serien i gang med at kigge nærmere på SG-knopssystemet, der er guld værd, når banerne er våde.

Det kan være en ganske våd fornøjelse at være fodboldspiller i Danmark. Her i norden må vi ikke kun kæmpe mod kolde temperaturer regn er nærmest en naturfølge.

Dette betyder også, at fodboldbanerne bliver bløde, mudrede og rigtig våde - og spiller man med et par traditionelle FG-støvler, kan det godt være en udfordring til tider, da risikoen for at man skøjter rundt bliver væsentligt større.

Grunden til, at FG-knopper ikke griber godt nok på våde og bløde baner er, at der er for mange knopper samt at de er for korte - for med bløde baner skal man langt ned i banen for at få så godt greb som overhovedet muligt.

Samtidig betyder de mange knopper på FG-støvlerne også, at der kommer mindre tryk på hver enkelt knop, hvilket gør at de ikke på samme måde trænger dybt ned i jorden. Tanken er, at jo mindre område der lægges pres på, des større er presset.

Hertil er SG-knopsystemet en kærkommen løsning, da det griber noget bedre i banen takket være færre, men længere metalknopper. Adidas' Soft Ground-knopsystem er dog ikke længere lavet med blot 6 metalknopper, som ellers længere var normen.

Adidas' SG-knopsystem er lavet med en blanding af SG- og FG-knopper, således at du får både det gode greb fra SG-knopperne samtidig med at de lidt kortere FG-knopper sidder som støtteknopper og dermed øger komforten betragteligt. Sagen er nemlig den, at SG-knopper godt kunne føles en smule ustabile når de sad alene, og det har Adidas altså gjort op med.

Adidas følger dermed i fodsporene på Nike, der også med deres SG-pro har besluttet at blande metalknopperne med de klassiske plastikknopper, som vi kender det efterhånden rigtig godt på FG-knopssystemet.

Nu er SG dog ikke det universelt bedste knopsystem, da det kun for alvor fungerer godt og er komfortabelt på bløde baner, hvor metalknopperne kan trænge ned i jorden. Er jorden for hård til at knopperne kan trænge ned i den, bør SG ikke benyttes, da der er risiko for grimme vrid i knæ og led, og dermed lavere komfort og i værste tilfælde skader.

Adidas' SG knopssystem er beregnet til at kunne give optimalt greb i banen og komfort, når banerne udenfor bliver våde og tunge. Hvad synes du om Adidas' SG knopsystem? Og hvilket knopsystem bruger du selv? Smid meget gerne en kommentar her, på Facebook og på Twitter.