Da Adidas i sidste uge lancerede deres Samba Pack, bød det ud over de iøjnefaldende farvevarianter også på både en ny generation af Adizero og adiPURE 11pro. Her er blevet introduceret en række nye teknologier, bl.a. nye knopsystemer til Adizero, der kommer i både en FG-, AG- og SG-udgave. Men hvad er forskellen på de tre knopsystemer - og hvornår skal du bruge hvad? Det tager vi et kig på i dag. Vi har kigget på den Orange/Sort Adizero, men knopperne er naturligvis identiske på den Blå/Hvide.

Fodbold bliver i dag spillet på meget forskellige underlag, der alle stiller forskellige krav til knopsystemerne, således at du får det optimale greb i banen. Mange spiller på faste græsbaner, andre spiller på vandede eller bløde baner, mens kunstgræs også samtidig bliver mere og mere udbredt over de seneste par år.

Er Adidas F50 Adizero noget for dig? Så kan du se vores store udvalg af den nye letvægter lige her - fra 1.519,- kr.

Det har Adidas naturligvis luret, og har derfor lavet deres nye Adizero med alle tre forskellige knopsystemer - FG, SG og AG - således at du kan have fart over feltet i topmodellen, uanset underlagets karakter.

FG-modellen af Adizero er den, de fleste vil kalde den “normale”, da den er mest udbredt og det sikre valg, hvis man er i tvivl. FG står for Firm Ground, altså et fast underlag, og er lavet til faste græsbaner. Knopperne er typisk lavet af plastic, og er høje nok til at trænge ned i jorden og give greb samtidig med at der er mange nok af dem til at give en bedre og mere behagelig fordeling af trykket, der kommer når du løber.

På Adizeroen har Adidas skiftet deres 3 år gamle Traxion 2.0 knopsystem ud med det nye Speedtraxion-system, som er sat i verden for at hjælpe med acceleration, skarpe retningsskift og vendinger. Adidas fandt inspiration i 7 nøglebevægelser for fodboldspillere, og har bygget knopsystemet for at tilgodese disse. Derfor er knopperne stadig trekantede, men lidt mere aflange, så de især tager bedre fat når du skal accelerere.

Spiller du på faste græsbaner? Så kan du få din egen Adizero med FG-knopper lige her - kun 1.519,- kr.

SG-modellen af Adizero er bygget til spil på våde og bløde baner, og oftest den man ser de professionelle spille i, da de fleste stadions vandes inden kamp. SG-modellerne er baseret på FG-knopsystemet, men erstatter de fire forreste knopper og de to bagerste med længere, runde jernknopper.

Disse længere knopper sørger for at trænge længere ned i jorden, således at du står bedre fast og dermed ikke risikerer at skride, når du sætter af med masser af kraft. SG-knopperne får dog følgeskab af FG-knopperne for at tilbyde en bedre stabilitet, således at de stød, der bevæger sig op gennem fodboldstøvlen og benet når du løber fordeles på et større område - hvilket i sidste ende gør fodboldstøvlen mere behagelig at spille med.

Er banerne du spiller på bløde eller vandede? Så vil Adizero med SG-knopper være en glimrende løsning - kun 1.599,- kr.

AG-modellen af Adizero er lavet til brug på kunstgræs, som kræver væsentligt flere og mindre knopper samt en bedre holdbarhed end FG-støvler. Årsagen er, at man på kunstgræs ikke trænger langt ned i jorden på samme måde som i græs, men kun trænger en lille smule ned blandt gummigranulaterne, der ligger mellem kunstgræsset. Såfremt man løber med længere FG-knopper, vil man nærmest løbe oven på kunstgræsset, og så vil det kun være FG-knopperne der er i kontakt med jorden. Det giver en væsentligt ringere fordeling af trykket, hvilket ikke er godt for knæ og led.

For at tage hensyn til dette har Adidas lavet deres AG-knopsystem med intet mindre end 22 knopper - 10 mere end FG-modellen. Knopperne er mindre og sidder tættere, og er under trædepuderne på forfoden placeret således at roterende bevgelser bliver mere gnidningsfrie og giver så få vrid som muligt i dine ben. Samtidig øges greb i banen også af de flere knopper, som alle er nubrede og derfor tager glimrende fat i gummegranulaterne. Samtidig er AG-knopperne enormt slidstærke, således at de kan tage den øgede friktion, kunstgræs giver.

Spiller du på kunstgræs? Så kan du få din egen Adizero med AG-knopper lige her - kun 1.519,- kr.

Det kan være fristende blot at købe et par FG-fodboldstøvler og bruge dem på alle underlag - men det er ikke nødvendigvis den bedste ide, da du på bløde baner formentlig vil skvatte en del mere, mens kunstgræs og FG stærkt frarådes grundet risikoen for skader - og da kunstgræs slider enormt på knopperne, frafalder reklamationsretten også.

Med andre ord kan det virkelig betale sig at vælge det rigtige knopsystem, og heldigvis kan du stadig få den lækre overdel og den lave vægt fra Adizeroen uanset hvilket underlag du spiller på - samtidig med, at MiCoach-chippen passer ind i samtlige såler.

Adidas giver altså masser af muligheder for at tilpasse sit knopsystem til underlaget, og ikke nok med at man får et bedre greb med det rigtige knopsystem, så mindsker man også risikoen for skader og slid på sine støvler. Hvilket knopsystem spiller du selv med - og hvad synes du om de nye knopper på Adizero? Giv dit besyv med i boksen herunder.