Adidas innovationsholdet lancerer en Ace Prototype uden snørebånd

02.11.2015

Skrevet af Mathias

Det er vist fair at sige, at adidas ikke har ligget stille siden de i sommers droppede deres eksisterende siloer og introducerede X og ACE. Sidenhen kom Primeknit tilbage, og nu - tja, nu har adidas så afsløret en prototype uden snørebånd. Så er vi ligesom også i gang.

2016 kan snart ikke komme hurtigt nok efter at adidas i dag løftede sløret for deres seneste innovation - en strikket fodboldstøvle uden snørebånd. Mange har drømt eller fantaseret om det i mange år, og nu er det altså en realitet. Adidas har introduceret 'Laceless' - en snørebåndsløs teknologi, som virker temmelig next level.

Støvlen, som er en adidas ACE prototype, er lavet med en strikket overdel af Primeknit (eller et lignende materiale, som sikkert også ville hedde noget med Prime...) og fungerer som én hel overdel. Ingen snørebånd, ingen andre elementer end blot en ren overdel med de allernødvendigste behov for en fodboldstøvle. Den vævede overdel er samtidig overtrukket med et tyndt lag silikone og udstyret med de ikoniske adidas-striber på ydersiden - og byder også på en ny sål, der sender tankerne hen mod de første generation af F50 adizero.

Det er ikke meget, adidas vil ud med om den nye adidas Laceless, men vi fangede Sam Handy (VP for design) og Dean Lokes (VP for development), som er hjernerne bag teknologien, og vanen tro gav det et interessant indblik i tankerne bag den snørebåndsløse støvle.

Hvad er ideen bag en fodboldstøvle uden snørebånd? Sam Handy: Vi ville gerne give spillerne en ny oplevelse, og kiggede på hvordan vi kunne levere den reneste oplevelse ved at give dem alt det de behøver og fjerne det de ikke gør? Kan det overhovedet lade sig gøre? Vi arbejde på det i 24 måneder, for jo mere simpelt man vil lave noget, des sværere er det at lave en teknisk løsning der virker.

Dean Lokes: Det var en helt ny opgave - og vi har arbejdet sindssygt meget med at få den til at passe til alle fodformer. Fordi man ikke kan justere formen med snørebånd skal den automatisk tilpasse sig - og samtidig skal den være let at få på uden at have let ved at falde af. Det lyder simpelt, men krævede de helt rigtige løsninger.

Men hvorfor lige en støvle uden snørebånd? SH: Det handler om en helt ny fornemmelse - vores ambition var at lave en støvle, der føles som om at man ikke rigtig har noget på. DL: Vi kiggede meget på sneakers, som har den her slip-on funktion, der er virkelig funktionel og som mange af vores spillere har talt om som værende virkelig komfortable. Den ide arbejde vi så videre med.

Hvordan har I så holdt støvlen stabil, hvis den hovedsageligt er lavet af en vævet overdel uden snørebånd? SH: Vi har arbejdet rigtig meget med vores profiler og kigget på områder som at finde den rigtige stretch på overdelen, ramme den rigtige læst og sikre, at silikoneoverdelen hverken er for stiv eller fleksibel. DL: Din fod bliver faktisk holdt rigtig godt på plads grundet vores overdelskonstruktion der sørger for masser af lockdown - og så giver adidas-striberne også en god del stabilitet. Vi kommer dog til at afsløre meget mere i fremtiden... (griner af at vi sukker efter flere information)

Hvad betyder en støvle uden snørebånd som innovation for adidas? SH: Det er helt klart et signal om, at vi mener det her. adidas handler om altid at innovere, og det her er bare starten. Det er det fede ved vores arbejde - der er hele tiden udfordringer, som vi gerne vil overkomme og levere næste skridt inden for fodboldstøvler, og med Laceless er vi et godt skridt på vejen. Vi er et kæmpe team, som konstant skubber grænser, så at have skabt et så banebrydende koncept der rent faktisk også virker, er fedt.

Så er en støvle uden snørebånd fremtiden for adidas football? DL: Både ja og nej - innovationer af den her type kommer til at blive normen. Vil Laceless erstatte en støvle med snørebånd? Nok ikke, nej. Der vil altid være spillere, der elsker en mere traditionel støvle, men til de spillere der ønsker en fodboldstøvle med et HELT rent touch ønsker vi at holde fast i altid at levere den seneste innovation. SH: Der er helt sikkert nogle der vil blive chokerede og synes at det er alt for meget - og det gør os ikke noget. Det handler om at levere banebrydende innovation, og det vil altid skabe skepsis - det viser bare at vi har skabt noget unikt.

Det er ikke første gang, at vi ser en konceptstøvle uden snørebånd fra jer. Primeknit FS kom aldrig på markedet. Gør adidas Laceless det? SH: Ja, helt bestemt. Det her er starten på en spændende rejse, og I skal lidt se på det som konceptbilen, der rent faktisk rammer markedet, så man kan få fornemmelsen for fremtiden inden for adidas football.

Hvad var det allersjoveste ved at arbejde på Laceless støvlen? DL: Faktisk var det at skubbe hinanden til hele tiden at levere noget lidt vildere og lidt bedre. Det har været en vild proces. SH: Normalt er det også sådan, at man prøver at finde ud af, hvordan man kan putte flere ting ind i en støvle. Med den her handlede det om at finde ud af, hvordan vi kunne fjerne så mange ting som muligt.

OK, skal vi ikke bare lade den ligge der? Hvis I endnu ikke har fanget den - adidas har løftet sløret for EN SNØREBÅNDSLØS støvle, som kommer i 2016. Er det for vildt? For ambitiøst? Eller SKAL du bare eje et par og få en fornemmelse for hvordan fremtidens støvle føles?