For 15 år siden skete der noget drastisk på støvlemarkedet, da Nike brød alle normer for design og funktion; Mercurial R9 var født og det var den letteste støvle nogensinde. Nu er den tilbage i en toptunet og moderne udgave i skikkelse af Nike Mercurial Vapor IX 15th Anniversary Edition, men hvordan måler de to støvler sig i forhold til hinanden?

Det var i 1998, at Nike introducerede Nike Mercurial R9 som den første støvle med henblik på at gøre spilleren hurtige. For sin tid var den rasende let og vejede blot 250g, hvilket lyder meget tungt, hvis det sammenlignes med nutidens letvægtsstøvler, der tikker ind under de 200 gram. 15 år senere har Nike så lanceret den samme støvle i en moderne fortolkning, og vi sætter her de to støvler op imod hinanden.

Du kan se mere til R9 og resten af den ikoniske kollektion i The Mercurial Archive lige her.

Der er sket meget med teknologien på støvler siden 1998, men én ting vi ikke kan tage fra den originale Mercurial R9, er designet. Dengang må det siges, at Nike ramte hovedet på sømmet, da de designede støvlen til den brasilianske legende, Ronaldo. Derfor er det heller ikke nogen overraskelse, at de her 15 år senere, har holdt fast i farvekombinationen, om end den har undergået en mindre modernisering, hvor især den gule farve er blevet mere Volt-farvet i stil med mange af Nikes løbesko, sneakers og fodboldstøvler.

Selvom de har 15 år til forskel, har de to støvler en hel del ligheder. Den originale Nike Mercurial R9 blev designet med en overdel af et syntetisk materiale, der skulle give en læderlignende komfort samtidig med, at vægten blev holdt på et minimum. Det samme er tilfældet for dens moderne arvtager, der baserer sig på Nikes flagskib, Vapor IX, og dens Teijin-mikrofiberoverdel. Sidstnævnte er dog væsentlig lettere og vejer blot 185g; 65g lettere end originalen.

Den brasilianske Ronaldo brillierede med sin hurtighed og sin tætte kontrol, og det havde Nike bestemt heller ikke overset. Overdelen var nemlig behandlet med en klæbrig finish, der sikrede et bedre greb i bolden. Det samme har Nike implementeret på jubilæumsudgaven, der også har fået en finish, der giver et bedre greb. Derudover har den nye model også ACC-teknologi, der sikrer det samme greb i bolden i alle vejrforhold, våde som tørre.

På undersiden af støvlen er der sket en hel del siden 1998. På Nike Mercurial R9 er ydersålen designet i TPU, der er et plastisk materiale med en ganske lav vægt og en høj elasticitet. 15 år senere sejrer teknologien imidlertid, hvor der på samme måde som på den almindelige Vapor IX, er brugt et dobbelt lag glasfiber under midter- og forfoden. Det sikrer den høje responsivitet og lave vægt, støvlen kan prale af.

Knopsystemet har også ændret sig en hel del, men mange af de grundlæggende idéer består stadig. Knopperne på Mercurial R9 var meget fremsynede for sin tid, da blades ikke var set før, da producener svor ved runde, koniske knopper. Blades kommer dog hurtigere ned og ud af jorden, hvilket giver et eksplosivt afsæt og ud fra samme tanker er knopsystemet til Vapor IX designet. Dog er der den store forskel, at den kun har to knopper på hælen.

Det er svært imponerende at tage den originale Nike Mercurial R9, den første i kollektionen, og sammenligne den med det nyeste skud på stammen, Nike Mercurial Vapor IX. Springet er stort imellem de to støvler, men tankegangen må siges at have været det samme. Forskellene bliver dog mindre og mindre, når man går generation efter generation tilbage i tiden, som du kan gøre det i The Mercurial Archive.

Nike Mercurial R9 er i og for sig nok den mest ikoniske fodboldstøvle nogensinde, hvor designet den dag i dag stadig holder. 15 år senere får den så en passende hyldest i en moderne fortolkning, der tager udgangspunkt i Vapor IX. Hvad siger du til støvlerne? Hvilken synes du bedst om? Del din kommentar i boksen herunder.