I dag skal vi kigge på én af de facetter på støvlemarkedet, der har udviklet sig mest og med størst succes den seneste tid. Det er læderstøvler, som dog besidder den fordel, at de er uhyre lette. Kombinationen af velkendt komfort, naturligt touch og en vægt der er så lav, at du ikke bemærker at du har støvlerne på fødderne. Læs med her, hvor vi kigger på seks af markedets skarpeste valgmuligheder.

Efterspørgslen på fodboldstøvler der vejer så lidt som muligt, er steget i en sådan grad i løbet af de sidste par år og de helt store mærker har reageret. Men nu er det ikke blot nok med den lave vægt. Nye krav har vist sig; komfort og touch er på nuværende tidspunkt lige så vigtigt og det har igen fået fået Adidas, Puma, Mizuno, Pelé Sports og Warrior Sports til at grave dybere i ingeniørens værktøjskasse.

Løsningen har for de ovenstående producenter været at granske i de muligheder, som overdelen præsenterer. Her er de alle nået frem til, at vejen frem er læder og det varr ellers ikke et materiale, man sætter i forbindelse med speedstøvler og lav vægt, men det er det nu. Om det er det eksklusive kængurulæder eller lækkert, behandlet kalveskind har givet speedstøvlerne en helt ny dimension; komfort og touch som en klassisk læderstøvlerne, men med de samme fordele som en klassisk læderstøvle.

Den letteste af de seks støvle vi har på menuen i dag, tipper blot vægten ved 170 gram - men en overdel af kængurulæder! Det burde ikke kunne lade sig gøre, men intet desto mindre er den god nok. Den lidt tungere ende af listen vejer ind marginalt over de 200 gram, men det er stadig et pænt stykke over 100g lettere end de klassiske alternativer i form af de legendariske Adidas Copa Mundial og Puma King.

Vi starter oppefra, i alle fald hvad angår vægten, og her markerer ‘den nye dreng i klassen’ sig. Det er amerikanske Warrior Sports og det er faktisk deres første bud på en fodboldstøvle. Resultatet er Skreamer Pro K-Lite, der baserer sig på en overdel af eksklusivt og svært tiltalende kængurulæder. Det har peppet vægten markant op, og den vejer blot 215 tiltrækkende gram, men kan dertil så prale af uovertruffen komfort og føling med bolden.

Den næste støvle på listen er den fjerde generation af Adidas' revolutionerende letvægtssilo F50 Adizero. Den kommer vanen tro i to varianter; én med en mikrofiberoverdel og én med en læderoverdel. Det er qua nyhedens fokus den sidstnævnte, vi er interesserede i, og det er der også god grund til. Aldrig før har Adidas beklædt F50 Adizero i mere læder - det er deres lækre Goleo kalveskind, der dækker klart størstedelen af støvlerne. En værdig arvtager for den allerede ikoniske silo, der til dagligt pryder fødderne på Lionel Messi og en lang række andre topspillere.

Puma Evospeed 1 K-skind er det tyske mærkes bud på en støvle, der kombinerer Flex, Fit, Light og det klarer den til topkarakterer. Vi er efterhånden blevet vant til høj komfort fra Puma, og den parameter forbedres kun, når de matcher deres letvægter med en kængurulæderoverdel, der dækker klart størstedelen af støvlen. Det har fået os til at hylde støvlen og vi frygter, at vi skal nyde den, lige så længe vi kan, da Puma har proklameret, at de arbejder sig væk fra brugen af kængurulæder.

Adidas er repræsenteret af to omgange og faktisk er denne kandidat lettere, end den førnævnte F50 Adizero, der slår sig op på din lave vægt. Den er faktisk hele 21 gram lettere og det er trods alt en del. Det er Adidas Adipure 11Pro SL, der er en ultralette, ultralækre opgradering fra tyskernes moderne læderklassiker. Her kombineres overdelen af kængurulæder på forfoden med mikrofiber fra midterfoden og om til hælen for at skabe stabilitet og holde vægten så langt nede som muligt.

Nu nærmer vi os virkelig de helt vanvittigt lette læderstøvler og den næstletteste på markedet står en af de nyere producenter på markedet på. Det er Pelé Sports Trinity 3E K-skind, der kan prale af en vægt på nærmest latterligt lave 178 gram. Igen er fællesnævneren kængurulæder, der er garvet med noget Pelé Sports flygtigt kalder militærteknologi. Det har gjort det langt mere holdbart og vandafvisede, så det ikke optager unødvendigt vand i vådt vejr, hvilket gør støvlen tungere; thumbs up for den idé.

Japanske Mizuno er måske ikke lige så store herhjemme, som de er i hjemlandet, men det skal ikke tage noget fra deres utrolige Morelia Neo, der sætter trumf på listen. 170 gram viser vægten og det er næsten ikke til at fatte, at den stadig føles som den klassiske læderstøvle, den deler navn med; Morelia. Kængurulæderet giver en fantastisk komfort og igen er touch og føling så naturligt, som man kunne håbe på det. Hvis Mizuno fortsætter med at forfine Morelia Neo, så tror vi, at der er grænser for, hvor langt de kan nå.

Det er en næsten vanvittig liste, der manifesterer den fantastiske udvikling, som fodboldstøvler har været på i den seneste tid. At man kan presse en læderstøvle ned under 200 gram uden at gå på kompromis med den sjæl og etik er utroligt og beundringsværdigt. Hvilken af de seks støvler trækker mest i dig? Og hvad er din mening om letvægtslæderstøvler? Del din kommentar i boksen lige herunder.