Det er blevet tid til dette års sidste afsnit af Memory Lane og i dag skal vi kigge på en trøje fra en klub, der har haft en lidt mere omtumlet historie, end de fleste kan prale af. Det er en matchworn AC Venezia udebanetrøje, der i 1999/2000-sæsonen sad på skuldrene af Simone Pavan. Den er designet og produceret af italienske Kronos, der også havde andre profiler på CV'et.

AC Venezia, som klubben hed på daværende tidspunkt spillede i 1999/2000-sæsonen i den bedste italienske række. Klubben stammer fra den ombejlede, italienske turistby Venedig, der nok var mest kendt for sine vandkanaler, gondoler og gode mad.

Det skulle dog ikke holde klubben fra at konkurrere i Serie A, men det skulle vise sig at være for en opgave at bide sig fast i tabellen. Med blot 26 point da sæsonen nåede sin ende, og med hele 13 point op til nedrykningsstregen, var det ikke nogen overraskelse, at klubben måtte rykke ned i Serie B. Det var en forfærdelig skam, for kaster man et blik på deres trøje, kan det være svært at kigge væk igen.

Det er nemlig helt enestående design, der starter i materialet; her har man vævet trøjen med et diskret tern, men ‘galskaben’ stopper ikke her. Tykke, lodrette striber deler trøjen og hvor de fleste klubber holder sig til en kombination af to farver, er Venezia gået all-in og brugt tre farver. Orange, grøn og sort er ikke en hyppig kombination, men det får for alvor klubbens trøje til at træde frem som enestående.

Derudover skal der også lyde en helt enorm stor ros til klubbens logo. En grif, fabeldyret der udgøres af en løve og en ørn, vogter over klubbens motto: “Pax Tibi Marce Evangelista” - Fred til dig, Mark. Det er naturligvis i bedste italienske stil udført med en guld brodering, der får det til at fremstå kongeligt, hvilket må siges at være fuldt fortjent.

For en trøje der er godt 13 år gammel, er det svært at se bort fra det høje kvalitetsniveau. Det er naturligvis noget, som italienere har for ry at gå meget op i og det har Simone Pavan garanteret nydt godt af. Han nåede 175 kampe for klubben i perioden fra 1995-2002, hvor han slog sine folder i midterforsvaret. Det betyder imidlertid også, at han har taget del i den noget turbulente historie, som klubben har gennemlevet.

I mange år pendlede klubben mellem den bedste og næstbedste række i Italien, men da Venezia i 2005 rykkede ned i Serie B, blev klubben opløst som følge af en konkurs. Samme år blev klubben reddet økonomisk og blev samlet under det nye navn ’S.S.C. Venezia', hvor man startede i Serie C2. Det blev dog ikke til mange år for den nye klub, der opløste sig igen efter 2008/2009-sæsonen, men igen blev klubben reddet og samlet under det nye og nuværende navn: Football Club Unione Venezia.

Klubbens trøjer blev som nævnt kreeret af italienske Kronos og det er nok ikke et mærke, som særlig mange har kendskab til. Det er også meget begrænset hvor meget viden, det er muligt at tilegne sig, men intet desto mindre husker vi den bulgarske legende Hristo Stoichkov, der igennem sin karriere spillede i støvler fra Kronos.

Kronos leverede intet desto mindre et mindeværdigt stykke arbejde på AC Venezias trøjer og det bifalder vi den dag i dag. Derudover håber vi, at vi får Venedigs fodboldklub at se i toppen af italiensk fodbold igen, da et gensyn med deres trøjer vil være kærkomment. Hvad synes du om trøjen? Er den lige i øjet, eller er der for meget 90'er over den? Del din kommentar i boksen herunder billedet.