Det er blevet tid til denne weekendens omgang af memory lane, hvor vi har været i gemmerne og finde en matchworn Manchester United målmandstrøje fra 1998/1999-sæsonen i hvilken De Røde Djævle vandt den legendarisk Treble. Trøjen blev båret af Peter Schmeichel i kampen mod Brøndby IF, der på daværende tidspunkt var det største hold i Danmark.

Det sker med et par års mellemrum, at skæbnen vil det anderledes. Den sandfærdige påstand led blandt andre Bayern München under, da Manchester United i 1998/1999-sæsonen vandt The Treble. United havde på daværende tidspunkt ét af de mest komplette hold i europæisk fodbold og det kom for alvor til udtryk, da alt klikkede i den sagnomspundne sæson. På holdkortet havde man blandt andre David Beckham, Ole Gunnar Solskjær, Ryan Giggs, Gary Neville og sidst, men bestemt ikke mindst; den danske målmand Peter Schmeichel.

Vi har været så heldige, at få fingrene i én af hans matchworn målmandstrøjer fra den fantastiske sæson og den skal vi se nærmere på nu. Den 191 cm høje keeper tog skiftet fra Brøndby IF til Manchester United i 1991 og fra den skæbnesvangre dag så han sig ikke tilbage. Med 292 kampe, 1 enkelt mål og et hav af trofæer rekorder senere, hyldes han stadig af fans som den måske bedste målmand for United nogensinde. Han kan i dag kigge tilbage på en karriere, der blandt andet tæller rekorden for bedste Clean Sheets per kamp ration, der lyder af imponerende 42%.

Det er dog nok noget andet, som Peter Schmeichel vil kigge tilbage på, når han reflekterer over sin karriere. Det var nemlig i 1999, da sæsonen kulminerede med den ene triumf efter den anden. Manchester United vandt den engelske Premier League med et enkelt point over rivalerne fra Arsenal, FA Cup'en kom i hus efter en finalesejr over Newcastle, men mest mindeværdigt må Champions League-finalen i 1999 mod Bayern München. Det tyske havde været i front i størstedelen af kampen, men en legendarisk tillægstid skulle ændre resultatet noget så drastisk.

To mål i overtiden skulle cementere fødslen af "Fergie Time", da Ole Gunnar Solskjaer og Teddy Sheringham lynede efter to hjørnespark. Bayern var lamslåede, men Manchester United var i ekstase, for de havde nemlig vundet Champions League. Og The Treble. Det var med danske Schmeichel på mål og med anførerbindet på armen, at successen skulle opleves og det må nok betegnes som værende én af de mest dramatiske finaler nogensinde.

På vejen til finalen tabte Manchester United ikke én eneste kamp og det var til trods for, at de i gruppespillet tørnede sammen med FC Barcelona, Bayern München og danske Brøndby IF. Især sidstnævnte spillede vigtig rolle, da det er kampen, der blev spillet på dansk jord i Parken, der gjorde, at vi i dag kan gøre os kloge på den smarte målmandstrøje fra Umbro. Det var netop i præcis denne trøje, at danskeren vogtede målet mod sit gamle hold. Trøjen er af en ganske special kvalitet og har nogle helt unikke detaljer, der er meget sigende for tidens trends.

På brystet såvel som på indersiden af ærmet, er materialet beklædt med små gummidutter, men det er ikke blot til pynt; de tjener skam nogle helt specifikke formål. Som de fleste nok har noteret sig ud fra billedet, er det nogle meget brede ærmer og de skal nemlig, i samspil med gummidutterne, skabe friktion så bolden sidder fast i trøjen og derfor ikke går ind. De brede ærmer giver også målmanden et væsentligt større vingefang, så han fylder mere i målet.

Ærmet var ikke det eneste på trøjen, der var stort. De fleste vil nok huske vores tidligere landsholdsmålmand som værende en ganske stor herre, men med en højde på "kun" 191 cm er han ikke just hvad man forbinder med det store størrelsemærkat på XXXL. Tre gange ekstra large lyder dommen og det er derfor ingen overraskelse at mange angribere kom på bedre tanker, når den store dansker kom ud i fødderne på dem. Ganske morsomt, så er trykkets kvalitet den samme, som vi kender fra i dag og det er faktisk kun designet, der har ændret sig siden.

Designet har ændret sig meget med årene og det er meget, meget svært at beskrive. Som billederne måske viser, skal der mere end en kreativ hjem til at tyde designteamets tanker. Det kan jo ske, at det vilde design skal have en forvirrende effekt på angriberne, hvilket ville være en passende undskyldning. Det skal dog hedde sig, at denne er langt fra den værste trøje fra de vilde 90'ere, men det vil vi selv lade dig bedømme i de kommende ugers afsnit af memory lane.

Manchester United kan har siden Schmeichel erhvervet sig en ny danske målmand, der til daglig står i den grønne af de to trøjer. Det er Anders Lindegaard, der muligvis skal i aktion i dag og som vi har gættet på, bruger en størrelse XL. Der er på nuværende tidspunkt rift om pladsen som førstemålmand hos De Røde Djævle, men uanset om det lykkes Lindegaard, så er størrelsesforholdet stadigvæk ganske godt illustreret ved de to trøjer. Schmeichel er nok den største målmand, vi nogensinde har produceret, men vi krydser fingre for, at Anders kan gå i de samme, store fodspor.

Meget har ændret sig siden Peter Schmeichels storhedstid, men intet desto mindre runger hans navn stadig klart i vores erindringer. Hvordan husker du den store nummer 1? Er han den største nogensinde? Også hos Manchester United? Og hvad med Anders Lindegaard? Tilskriver du ham nogle chancer? Og hvad synes du om trøjen? Del din kommentar i boksen herunder.