Denne uges Memory Lane er en dag forsinket, men du skal intet desto mindre ikke snydes for en tur tilbage i tiden. Vi skal kigge på et par støvler, der er produceret til en hyldest til tidens måske bedste fodboldspiller. Nogensinde. Det er et par Puma King Pelé Santos, der naturligvis er til ære for den brasilianske legende, Pelé.

Det kan godt være, at Pelé den dag i dag står bag sin egen sportsvirksomhed, men intet desto mindre vil det altid stå klart i støvleverdenens bevidsthed, at han repræsenterede Puma og gjorde deres legendariske King-model til det kæmpestore instans, den er i dag. Vi skal nu kigge på en helt eksklusiv udgivelse som så dagens lys i ære for Pelé, der har givet det tyske mærke og fodboldverdenen så meget.

Pelés karriere starter tilbage i 1956, da han som 15-årig begynder hos den brasilianske fodboldklub, Santos. Allerede året efter gør han sin debut for klubben og i selv samme kamp scorer han det første af sine 1281 mål igennem karrieren. Flotte præstationer og mål i stride strømme satte den sydamerikanske legende på fodboldens verdenskort og der skulle ikke gå længe, før store europæiske klubber var ude med snørren efter stjernen i svøb.

Den brasilianske regering fik dog stemplet Pelé som en national kulturskat, hvilket betød, at han ikke kunne handles ud af landet. Allerede i 1958 blev han udtaget til det brasilianske landshold og ved årets Verdensmesterskab skrev han sig ind på historiens på det tidspunkt yngste spiller nogensinde. Helt fænomenalt var den unge angriber den bærende kraft på holdet og det var blandt andet også på to mål fra hans fod, at vores skandinaviske naboer, Sverige, tabte finalen 5-2.

I 1962 udtages Pelé igen til landsholdet, der skulle forsøge at gøre italienerne kunsten efter ved at blive det blot andet hold i verdenshistorien, der skulle genvinde Verdensmesterskabet. Det skulle, måske ikke så overraskende, lykkes for Brasilien der allerede så det enorme potentiale i deres unge talisman, Pelé. Det skulle naturligvis lykkes ham og Brasilien, men deres storhedstid var blot begyndt.

I 1966 glippede verdensmesterskabet for Brasilien da værtsnationen, England, løb med den ære. Det var faktisk ved dette års slutrunde, at Puma lancerede den første King-støvle og selvom meget har ændret sig siden, er arven stadig til at få øje på. Vi hæfter os især ved Pumas kendtegnende slogan: “Machts mit Qualität” - eller, lavet med kvalitet som det ville hedde sig på dansk. Det tør vi godt skrive under på, da den sin alder til trods, stadig fremstår som en fremragende støvle.

I 1970 bliver det igen spændende og det gør det for både Pelé og Puma. Ved forrige Verdensmesterskab havde den braslianske legende svoret, at han ikke ville spille ved en slutrunde igen, da der var blevet gået så hårdt til ham i ‘66, at han ikke ønskede at fortsætte. Heldigvis kom han på bedre tanker og han skulle igen spille en vigtig rolle i succesen, der skulle blive hans tredje og sidste Verdensmesterskab på CV'et.

Rudolf Dassler, der er manden bag Puma, er samtidig også bror til Adi Dassler, der står bag Adidas. De to startede faktisk som partnere, men i 1948 gik de hver til sit og står nu bag to af verdenens største sportsvirksomheder. Op til VM i 1970 blev de to enige om, at ingen af de to brødre måtte nærme sig Pelé hvad angik en sponsoraftale, men det kunne Rudolf og Puma ikke helt holde.

I finalen gik Pelé i de døende minutter op til dommeren og bad om et øjeblik til at binde sine snørrebånd, hvilket blev bevilget. Pelé knælede og tog sig et godt stykke tid om at få bundet sine Puma King alt imens alverdens fodboldseere kunne nyde det close-up kameraerne leverede. Det skabte en enorm konflikt mellem Puma og Adidas og alle ‘fredsaftaler’ fremover blev skoddet.

Vi skal også lige nærmere på støvlen, der i konstruktionen minder meget om den Puma Red Club 337, som vi tidligere har haft kig på. Til fælles har de begge, at de modsat nutidens støvler er bygget op af flere stykker læder. Det gik man væk fra, da det ikke gav de bedste forudsætninger for fri bevælgelse. I dag består overdelen på forfoden oftest af ét stykke, på hvilket man har lavet strategisk placerede syninger for optimal bevægelse.

Detaljerne inkluderer blandt andet de to store formstriber, der er så kendetegnende på Pumas støvler. Men nu skal vi ikke glemme, at disse Puma King Pelé Santos er en hyldest til legenden selv og på ydersiden er der naturligvis blevet plads til en sådan. Med elegant guldskrift står det skrevet, Pelé Santos. Det er også et testamente til brasilianeren, da det ikke kun var på landsholdet han oplevede succes - det gjorde han nemlig også på klubplan.

For Santos kan han blandt andet prale af 10 brasilianske mesterskaber, men lister over hans bedrifter griber langt bredere. Pelé er og forbliver én af de allerbedste nogensinde og mange vil mene, at han stadig er det. Derudover har han også ført Puma King til uanede højder, så hvad mener du om denne støvlehyldest? Og hvem er for dig den bedste fodboldspiller nogensinde? Del din kommentar i boksen herunder.